En af grenene i moderne energimedicin handler om hvordan levende væv bevæger sig rytmisk og påvirkes af mekaniske svingninger (lyd). At lydimpulser kan have en helbredende virkning erfarer flere og flere mennesker i form af klangbade, klangmassage, gong-aftener, toning med stemmen osv.

At lyde har så stor betydning bliver overbevisende illustreret af ny paradigmebrydende forskning fra Niels Bohr Instituttet, som foreslår at nerver kommunikerer med lyd og ikke elektriske signaler. 

nerveimpulse.jpg

En gruppe biofysikere med professor Thomas Rainer Heimburg i spidsen studerer adfærden af nervecellers membraner i jagten på ny viden om hvordan anæstesi virker. Det har længe været et mysterium hvordan mekanismen bag bedøvelse egentlig fungerer.

Forskerne opdagede blandt andet at nervetråde er i stand til sende signaler i begge retninger samtidigt. Signalerne kan passere "igennem" hinanden uden at blive forstyrret. Det burde ikke være muligt hvis det var elektriske signaler, de ville lave en kortslutning.

Elektriske signaler afgiver altid lidt varme. Selv med de mest følsomme instrumenter kan man ikke måle nogen varmeudvikling fra nerver.

membrane.jpg

Hvis man i stedet forestiller sig at nervecellernes lange udløbere sender mekaniske bølger afsted gennem membranen, så giver det hele pludselig mening. Man ved at mekaniske bølger kan passere igennem hinanden uden at blive påvirket. Særlige bølger (solitoner) bevæger sig meget hurtigt og næsten uden energitab (kendes f.eks fra tsunamier i havet).

At man jo kan måle en elektrisk strøm omkring nerver kan forklares ved at de mekaniske impulser presser membranens proteiner lidt sammen når de passerer forbi. Derved dannes en svag strøm i membranen. Det kaldes den piezo-elektriske effekt som er et velkendt fænomen, der udnyttes i alt fra lightere til de små højttalere i mobiltelefoner.


Noget tyder på at fysiologibøgerne snart skal skrives om!


Hør mere på kurset Energianatomi med Peter Lund Frandsen


Referencer
Kort oversigtsartikel: https://www.nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_07/paa_sporet_af_bedoevelse/
For nørderne:  http://www.membranes.nbi.dk/pdf/2012_AppaliLautrupHeimburgvanRienen_Springer.pdf